Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 6. 2015

MANUŠIČTÍ NA OLYMPIÁDĚ MLÁDEŽE 2015

Ve dnech 14. 6. – 19. 6. 2015 proběhly VII. Hry olympiády dětí a mládeže České republiky. Tentokrát pořádané Plzeňským krajem.

Liberecký kraj vyslal reprezentační družstvo do střeleckých soutěží ve složení: Karolína Brabcová a Jaroslav Špitálský ( oba SSK Manušice), kteří soutěžili v puškových disciplínách, Veronika Hrubešová ( SSK KSS LOYD Jablonec n N.)  a Jindřich Plíšek ( 3. Uliční Č. Lípa ) startujících v disciplínách pistolových. Náš klub měl v těchto soutěžích ovšem tři zástupce. Vzhledem k tomu, že reprezentant kraje musí mít trvalé bydliště v kraji, za který startuje, za Královohradecký kraj střílel Aleš Poláček, člen SSK Manušice.

Na těchto hrách byla střelba rozšířena o další disciplíny oproti minulým ročníkům. Byly přidány disciplíny z malorážných zbraní. U pušky SM 60 + finále a to netradičně i u dívek, u pistolí byla přidána SP 30+30 s finálovým ukončením.

Karolína Brabcová a Jaroslav Špitálský již byli v místě dění her z předešlé soutěže MZ Hopes a tak se v neděli pouze přestěhovali do trochu skromnějších ubytovacích prostor na vysokoškolských kolejích Plzeň – Bory.

V pondělí ráno se zahajovalo technickou poradou a následovaly přejímky zbraní a vybavení. Tímto naši sportovci prošli bez potíží a mohli se vrhnout do oficielních tréninků. Všechny soutěže probíhaly na elektronické terče, puškaři začínali trénink na finálové hale.

V úterý začaly samotné soutěže, jako první probíhal závod vzduchových pušek. Jára Špitálský nastoupl do druhé směny, první dvě položky střelil těsně nad stovku, ve třetí a čtvrté se trochu trápil a pohoršil se v přesnosti, přesto se výsledkem 399,7 bodu probojoval jako čtvrtý do finálové osmičky. Aleš Poláček se rovněž probojoval do finále a to z výsledkem 389 bodů z osmé příčky. Karolína nastoupila do třetí směny. Byla na ní vidět nervozita, zvláště v začátku, ale závod zvládla s velice solidním výsledkem 407,5 bodu. A mezi dívkami postupovala jako třetí do finále.  První „úkol“ byl splněn, vybojovat si účast ve finále. Nyní bylo vše vynulováno a začal boj o medaile. Jaroslav Špitálsky se vyrovnanými ranami od počátku usadil v popředí finálového klání a dopadlo to, jak nejlépe šlo. Vybojoval zlatou medaili. Aleš si polepšil o jednu příčku oproti základnímu závodu a skončil na celkové sedmé příčce. Následovalo finále dívek, Karolína opět začala nervózně, první dvě rány nízké desítky, potom se zalekla časového limitu a třetí ránu utrhla do 8,1. Tímto se propadla na konec finálové osmičky. V dalších ranách se zlepšovala a postupovala mezi finalistkami nahoru, dostala se až na průběžné třetí místo, ovšem přišla čtrnáctá rána 8,9. Tímto ve finále skončila na celkově páté příčce v této soutěži. Ve středu následoval závod vzduchové pistole. Ve čtvrtek, poslední soutěžní den olympiády byly na pořadu obě malorážkové disciplíny. Ráno v osm hodin nastoupili do soutěže puškaři. Závod probíhal na padesátimetrové střelnici, tudíž stříleli všichni v jednu dobu. Nejlépe zvládl závod Aleš s nástřelem 619,2 bodů postupoval do finále jako druhý. Jára měl drobné technické problémy, přesto zvládl základní závod ve velice pěkném nástřelu 618,1 bodu a postoupil do finále opět ze čtvrté příčky. Karolíně se poslední dobou v „ležáku“ nedaří podle jejich představ, ještě den před závodem, během tréninku dělala drobné úpravy v poloze a i to se projevilo v samotném závodě. Do finále se probojovala z osmé příčky nástřelem 608,3 bodu.

Po základních závodech se celé dění střeleckých soutěží přesunulo do finálové haly. Jako první startovali puškaři. Jára měl první sérii trochu slabší, ale potom se již jenom lepšil a vybojoval pro náš kraj druhou střeleckou medaili, tentokráte bronzovou. Aleš Poláček obsadil čtvrtou příčku. Následovalo finále puškařek. Karolína šla do finále s odhodláním, po pěkném nástřelu začala soutěž nízkými ranami, žádná velká chyba, ale na soupeřky to nestačilo a finále opustila jako první, tedy obsadila konečné osmé místo.

Tímto pro naši výpravu střelecké soutěže skončily. Jasně nejlepším střelcem našeho kraje byl Jaroslav Špitálský, který v obou soutěžích získal medailová umístění. Karolína a Aleš vybojovali dvě finálové příčky, kde se jím již tolik nedařilo a na „bednu“ se jím vystoupat nepodařilo. Určitě pro všechny sportovní střelce byl tento závod velkou zkušeností. Vyzkoušeli si, jak fungují velké závody, zájem médií, spousty lidí v obecenstvu, apod.

Závěr lze říci, že naši střelci uspěli, odevzdali na střelnici to, na co v současné době mají natrénováno.  Všichni bojovali do poslední vystřelené rány a to se cení.

 Za dva roky Hry olympiády a mládeže proběhnout v Praze. Určitě i zde budou probíhat střelecké soutěže a pevně věříme, že i na této olympiádě budou manušičtí střelci vzorně reprezentovat Liberecký kraj.     

Informace o olympiádě mládeže najdete zde :

http://odm.olympic.cz/2015

 

KOMPLET VÝSLEDKY STŘELECKÝCH SOUTĚŽÍ