Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 4. 2014

MISTROVSTÍ ČR - MLÁDEŽE

Již tradičně první sobotu v dubnu proběhlo Mistrovství ČR mládeže ve střelbě ze vzduchových zbraní. Letos toto vyvrcholení mládežnické vzduchovkové sezóny proběhlo na Armádním střeleckém stadionu v Plzni.  

Hned v úvodu je třeba pochválit organizaci celé soutěže. Přejímky zbraní a vybavení šlo „jak na drátku“, plynule bez zbytečného zdržování. Na vzduchovkové hale, kde probíhaly samotné soutěže, byl stále velký pohyb lidí. Bylo vidět, že soutěž je brána opravdu jako vrchol mládežnického snažení. I přesto vše probíhalo podle plánu pořadatele.
Nejmladším střelcům z našeho klubu se v letošním roce tolik nedařilo a získali pouze čtyři účastnická místa. V kategorii dívek do 14 let startovala Karolína Brabcová a v chlapcích do dvanácti let si účast vybojovali Martin Pírek, Ondřej Bílek a Filip Mazánek.
Nejzkušenější Karolína startovala na MČR mládeže již po sedmé, předešlé čtyři roky byla vždy na „bedně“ a tak se od ní čekal solidní výsledek. I když se v zimní sezoně již věnovala převážně „dospělé“ disciplině, střelbě vstoje, ležáka si udržovala stále na velice solidní úrovni. V celé sezoně neměla horší výsledek jak 299 bodů. Tentokráte jí trochu pozlobila viróza, ještě v pátek před závodem měla teplotu. Nevzdala to a do boje nastoupila. Základní závod zvládla bez ztráty a potvrdila, že patří k české špičce. Ovšem i děvčata  z jiných klubů se na závod připravila bezvadně a 300 střelilo hned sedm z nich. To ještě historie této soutěže nepamatuje. Do finále postoupilo prvních osm děvčat a při této výslednosti ani 299 bodů nebylo postupových, dvě děvčata s tímto výsledkem zůstala ještě za branami finále. Finále bylo napínavé, ale Karolíně se nedařilo. Hned druhou finálovou ránu dala devítku i když velice těsnou 9,9. Potom již pokračovala v desítkách, ale nedařilo se střílet vysoké desítky a ty desetinky na soupeřky chyběly. Nakonec obsadila „až“ sedmé místo. I z tohoto je vidět, že děvčata jsou opravdu na vysoké úrovni. Jedna jediná devítka 9,9 v celém závodě a je z toho sedmá příčka. Pro zajímavost u chlapců v této kategorii se do finále postupovalo ještě na 298, na desetinu stejný výsledek střelil Josef Kubr z Ruprechtic a obsadil s ním druhou příčku.  
Všichni tři Manušičtí chlapci startovali v mladší kategorii, tedy do dvanácti let. Nejzkušenější z nich, Martin Pírek již atmosféru mistrovství prožil. Minulý rok dokázal na MČR střelit svůj osobní rekord a tak se i letos očekávalo, že by mohl uspět. Bohužel, letos se nedařilo, psychika zapůsobila. Martin hodně chtěl, ale závod nezvládl a s nástřelem 291 obsadil šestnáctou příčku. Pro Ondru to bylo první MČR. Ondra prokazoval celou sezonu velice solidní výsledky a šel stále výš. I Ondra měl šanci probojovat se až mezi ty nejlepší. Závod zvládl velice pěkně, s nástřelem 296 bodů obsadil pěkné deváté místo. Benjamínkem celé výpravy byl Filip Mazánek. Filip začal se střelbou v loňském roce na podzim a vybojoval si účastnické místo jako jeden z nejmladších z celé republiky. Bohužel nezvládl začátek závodu, hned při první ráně si „sáhl“ do spouště a ránu strhl. Postupně se uklidnil a jeho výsledek se zlepšoval. S nástřelem 259 bodů obsadil třicáté páté místo. V soutěži družstev kluci vybojovali desátou příčku v kategorii do dvanácti let. 
Pokud by se měla shrnout mládežnická vzduchovková sezona a její vyvrcholení na MČR, Karolína prokazovala celou sezonu, že patří ke špičce. Tato sezona v této disciplině byla její poslední. Proto se zaměřila na přípravu na přestup mezi starší a i přesto MČR zvládla velice pěkně. Chybělo jí trochu toho sportovního „štěstíčka“, možná i ta viróza se trochu podepsala, ale určitě zaslouží pochvalu. Martin Pírek, příští rok přestupuje do starší kategorie, tedy do čtrnáctek. Všichni mu věří, určitě se dokáže poctivým tréninkem připravit na další soutěže a úspěch se dostaví. Pro Ondřeje i Filipa to byla první vzduchovková sezona. Ondřej udělal opravdu kus poctivé práce, jeho výsledky šli postupně nahoru a i mistrovství zvládl velice pěkně. U Filípka, nejmladšího účastníka MČR se ukázalo, že ještě nedokáže udržet soustředěnost, ale po pokaženém začátku zabral a podstatně se zlepšil i jeho je třeba pochválit. Má toho ještě hodně před sebou a určitě i on v budoucnu uspěje.
Co je smutné, že od roku 2002 se manušičtí střelci vraceli z mládežnického MČR vždy s medailovým úspěchem. Tato „tradice“ byla letos přerušena a po tolika letech jsme se vrátili bez medaile.