Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 5. 2013

Naše holky v tisku: Karolína Brabcová a Michaela Šírlová

 

Talentovaná střelkyně poráží starší soupeře

Pro Karolínu Brabcovou je hlavním vzorem olympijská vítězka Kateřina Emmons. Zároveň ale i vzhlíží ke své sestře Anetě, která už dosáhla velmi kvalitních výsledků v mládežnických kategoriích. „Hodně jí obdivuju,“ říká o své o sedm a půl let starší sestře.

Karolína už sama ale dosahuje velmi skvělých výsledků. Zkrátka ve Sportovně střeleckém klubu Manušice není o telenty nouze.

Jejího talentu si všimli i na základní škole, kde jí přihlásili do dětské soutěže Zlatý oříšek. „Ve škole mě požádali, jestli bych nechtěla jít do krajského kola. Z něho jsem nakonec postoupila do celostátního,“ podotýká Karolína, které letošní rok zatím po střelecké stránce vychází.

Na mistrovství České republiky ve vzduchovce vyhrála se svými kolegyněmi Kateřinou Divíškovou a Lucií Streubelovou soutěž družstev v dorostenkách, i když sama ještě patří do kategorie straších žákyň! A právě v této kategorii získala též zlatou medaili, tentokráte v jednotlivcích. „Tak úplně jako favoritka jsem nebyla, spíše jedna z kandidátek na medaili. Trochu chybičky tam byly, hlavně ve finále v poloze vleže,“ říká skromně mladá střelkyně.

„Karolína měla letošní vzduchovkovou sezonu moc dobrou. Startovala na dvaceti závodech a z toho sedmnáctkrát měla absolutní nástřel,“ říká její otec a zároveň trenér Karel Brabec. „Tuto sezonu začala střílet stojáky i se staršíma a i tam nastřílela slušný výsledek a hlavně s holkama udělaly titul v družstvu. V jednotlivcích byla v dorostenkách desátá, což je hodnotný výsledek na to, že tam byla nejmladší.“

Tyto skvělé výsledky by ráda manušická střelkyně zopakovala i na dalších velkých závodech. „Prioritou je pro mě hlavně MČR v malorážce a Český pohár talentované mládeže,“ nastiňuje své plány Karolína.

Střelecký rok se rovnoměrně rozděluje na sezonu vzduchovkovou a malorážkovou. „Zatím mi nejvíce jde vzduchovka vleže. V     ní vleže střílím jako starší žákyně a ve stoje jako dorostenka,“ vysvětluje mladá střelkyně, která už za těch pár let, co se střelbě věnuje, ví, jak umí být tento sport namáhavý. Nejenom co se týká psychiky, ale i fyzičky. „Malorážka váží přes pět kilo. Takže pak jí udržet nějakou hodinu v ruce…,“ pousměje se Karolína.

Jak už bylo řečeno, její otec a sestra se též věnují sportovní střelbě, takže o důležité téma v rodinném kruhu není nouze. „Docela často si o střelbě povídáme. Probíráme, co bylo a co nás čeká.“

Snaží se však nemyslet jen na střelbu. Ale žádný jiný koníček nemá. „To spíše radši jdu někam s kamarády ven,“ dodává usměvavá blondýnka.

autor: Alex Neugebauer

http://www.clsport.cz/talentovana-strelkyne-porazi-starsi-soupere/

mcrmladeze2013 113mcrmladeze2013 156mcrmladeze2013 155mcrmladeze2013 120mcrvzduchovezbrane2013 70

 

Střelci si navzájem pomáhají

 

Mladá sportovní střelkyně Michaela Širlová se před pár lety zabývala myšlenkou, že by se možná radši věnovala florbalu.

Rodiče, kteří jí vždy hodně u střelby podporovali, jí to však rozmluvili. „A jsem tomu teď ráda. Nakonec, já mám radši individuální sporty než kolektivní,“ říká Michaela, která Cl sportu poskytla rozhovor.

 

Jak jste zatím spokojená s letošním rokem?

S minulým rokem jsem byla spokojenější než s letošním. Začala nám malorážková sezona a zatím to není takové, jak bych si představovala. Ale doufám, že to bude lepší.

Jakého úspěchu si zatím nejvíce vážíte?

V roce 2010, když jsem začínala polohu ve stoje 40 ran ve vzduchovce, jsem byla první v mezinárodním závodě Kooperativy v kategorii dorostu. V loňském roce jsem se umístila v kategorii juniorek na MČR na 2.místě a v letošním roce na 3.místě.

Máte nějaký zážitek, která Vám utkvěl na dlouhou dobu v paměti?

(Smích) Právě při zmíněném letošním Mistrovství ČR. Střílela jsem ve finále podle nových pravidel. Střílí 8 střelců, kteří postoupili z kvalifikace. Postupně jsou vyřazováni střelci podle střelených součtů ran. Když už se střílelo o 3. místo, tak nervozita a stres nade mnou zvítězily. Každý se snaží střelit co nejlepší ránu tzn, nejvyšší desítku a já jsem si střelila 7,7 . Rozesmála jsem celé publikum v hale. Uslyšela jsem i slova „pane bože“ , která mě rozesmála, neboť hlas byl mně dobře známý. Rozhodčí okomentoval moment před poslední ranou slovy : „O 3. místě je rozhodnuto.“

Vy závodíte za dorostenky nebo jste už ve starší kategorii?

Už druhým rokem za juniorky, i když bych ještě věkem mohla být v dorostu :-) . Trenér nás takto na soutěže přihlašuje.

A proč to dělá?

V dorostu se nestřílí finále, v juniorkách už ano. Trenér chce, abychom si to vyzkoušeli a získali nové zkušenosti. Třeba pro mě je těžké střílet ve finále, neboť zde prožívám větší nervozitu než v kvalifikaci.

Jak bojujete proti stresu při závodech?

Zaměřuju se na to, abych dobře dýchala. Třeba i ve škole si na to vzpomenu a zkouším si to.

Jak často v týdnu trénujete?

Pondělí, středa, pátek. Až do konce školního roku budeme navíc každých 14 dní v Plzni na závodech.

V Plzni zpravidla trénuji ti největší talenti…

No, to nevím, jestli jsem talent :-) Ale snažím se těch nejlepších výsledků dosáhnout.

Kdybyste chtěla někoho přilákat ke střelbě, co byste vzkázala?

Střelba je o soustředění, disciplíně a povinnostech, ale také o spoustě kamarádů, s kterými se pravidelně setkávám. Mně navíc střelba pomáhá např. v tom, že když se mi něco nedaří ve škole, tak ve střelbě to ze sebe vybiju. :-) Je to možná ošklivé, ale v terči si třeba někdy představím někoho, koho nemám ráda (smích).

S jakým cílem jdete do dalších měsíců?

Dosáhnout solidních výsledků v závodech.

Kdo je vaším trenérem?

Trénuje mě pan Stupka, pan Brabec, pan Kučera. Velice si cením také pomoci pana Luboše Opelky, který s ochotou předává své zkušenosti ostatním střelcům. A líbí se mi, že i ostatní střelci, když vidí, že mi něco nejde, tak rádi poradí.

Je i ve střelbě výhoda domácího prostředí?

Určitě. Zde v Manušicích mám výhodu domácího prostředí. Pro mě je zde lepší osvětlení než v Plzni. Když tam svítí celý den sluníčko, tak terče jsou ostré, což je nepříjemné pro oči.

 

Trenér Karel Brabec: „V minulém roce už si Míša vyzkoušela i mezinárodní závod. Je také už v juniorské reprezentaci. Myslím, že by mohla jít ve šlépějích těch, co odtud odešli do Plzně, jako je Aneta Brabcová či Klára Bartošová. Vážím si na ní, že je pracovitá a hodně snaživá.

autor: Alex Neugebauer

http://www.clsport.cz/strelci-si-navzajem-pomahaji/

míša4 míša3 míša2 míša1