Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 12. 2009

Nominační závody na ME ve sportovní střelbě právě vrcholí - Českolipský deník

Střelci SSK Manušice mají za sebou několik nominačních závodů vzduchovkové sezony. Především pro reprezentanty České republiky byly mezinárodní soutěže nezbytnou podmínkou pro start na lednové GP Plzně, kam je v současné době přihlášeno již 350 střelců z celého světa. A dosaženými výsledky se Manušičtí opravdu mohou pochlubit.

Nejsilněji obsazeným dvojzávodem byla Grand Prix Kooperativa, kde se v Plzni sešla špička střelců ze SRN, Slovenska, Norska, Rumunska, ale i početná výprava reprezentantů Íráku. V takto silné konkurenci se všichni Manušičtí probojovali do finále. Ve své kategorii dokonce Petr Plecháč a Gabriela Vognarová stanuli na stupni nejvyšším.

Stanislav Stupka, šéftrenér SSK zhodnotil práci svých svěřenců: „Současnou největší nadějí v juniorské kategorii a oporou manušického klubu je Petr Plecháč (r. 1993), který již delší dobu dosahuje nástřelů na úrovni kategorie mužů. Momentálně je bezkonkurenčně prvním juniorem ČR v disciplíně VzPu 60 ran.

Stejnou pozici zaujímá v kategorii juniorek Gabriela Vognarová (r. 1993), která přesvědčuje svými výsledky na úrovni nejlepších z kategorie žen. Její přestup do Střediska vrcholového sportu MV, který je zázemím pro další růst nadějných sportovců a „dospělou“ reprezentaci, proto nikoho nepřekvapil.“

„V kategorii ženy VzPu 40 ran opakovaně potvrzují svoji formu ve finálových bojích reprezentace Zuzana Šostková a Klára Bartošová kvalitními nástřely nad 395 bodů (limit pro zařazení do „A“ reprezentace je 394 bodů). V dorostu se na předních příčkách umísťuje také Kateřina Franceová a Aneta Němcová,“ doplňuje výčet nejlepších sportovních střelkyň trenér Stupka a dodává: „Bez finanční podpory města Česká Lípa bychom nemohli připravit pro vrcholové střelce potřebné podmínky. Chtěl bych proto městu poděkovat a vyjádřit díky také Základní škole na sídlišti Sever, která nám poskytuje prostory pro trénink našich svěřenců.“

Série vzduchovkových soutěží se přehoupla do druhé půle. Na základě dosažených výsledků a po nominaci státní radou reprezentace se sportovní střelci Plecháč, Vognarová, Brabcová, Bartošová a Šostková zařadili mezi pouhých osm reprezentantů České republiky, kteří se v půli ledna představí v každé kategorii na GP Plzně. Pro tři manušické juniory je účast na ME již jistá.

V kategorii dospělých je závod odrazovým můstkem pro start na Mistrovství Evropy a účast ve Světovém poháru, což se v letošním roce z SSK podařilo pouze Zuzaně Šostkové. Petr Plecháč a Gabriela Vognarová reprezentovali ČR na ME v Praze.

Autor: redakce Českolipského deníku